Sağlık

Ramazandan sonra sağlıklı beslenmek şart

İSTANBUL (İGFA)-Ramazan ayında beslenmede birçok değişiklik olur.

Oruçluyken açlık süresi uzar, geç yenen yemek metabolizmanın yavaşlamasına ve bağırsaklarda tembelliğe neden olur.

Doktor Takvim uzmanlarından Diyetisyen Kerime Ferhatoğlu, bu durumu önlemek ve ramazan sonrası sağlıklı beslenmek için yapılması gerekenleri paylaştı.

Ramazan’dan sonra bir ay boyunca açlığa alışan vücudun sindirim sisteminde ve kolesterol dengesinde değişiklikler olacağını söyleyen Diyetisyen Kerime Ferhatoğlu, “Ramazan ayının sonunu bayramla karşıladığımız için günler geçiyor. Sağlıklı beslenme sistemimizi de savunmamız gerektiğinde bayramla başlamalıyız.Önceliğimiz su olmalı.Ramazan ayında azalan su tüketimimizi Ramazan ayının bitimiyle birlikte arttırıp metabolizmamızı canlandırmamız gerekiyor.Madem iftar yapmak zorundayız. ve ramazan ayı nedeniyle sahura geç kalkın, ramazan sonrası yemeğinizi mutlaka yatmadan en az dört beş saat önce bitirin.Bayramlarda ikramlara hayır demeyi öğrenelim.hayır diyemiyorsak hayır , küçültelim ya da paylaşalım.Şerbetli tatlılar yerine hafif sütlü tatlıları tercih edip hayatımıza kuruyemişleri katabiliriz.Son olarak patates kızartması,ağır yağlı yemekler,karbonhidrat yüklü besinler,sindirimi zorlayacak çok baharatlı yemekler yerine , sebze tüketimini artırabilir ve sindirimimizi lifle destekleyebiliriz.”

ŞEKER TÜKETİMİNE DİKKAT

Diyetisyen Ferhatoğlu, şeker tüketiminin sağlıklı beslenmenin en değerli kurallarından biri olduğunu belirterek, “Fazla şeker tüketimi dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, öğrenme geriliği, insülin salgılanmasında bozulma, karaciğer yağlanması, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenle ramazan sonrası normal beslenmeye geçerken yoğun ve basit şeker kullanmaktan kaçınmaya özen göstermeliyiz.

HAYATIN HER ANINDA SAĞLIKLI BESLENME

Sağlıklı beslenmenin beden sağlığı ve vücut kitle indeksinin yanı sıra ruh sağlığı ve ruh sağlığını da etkilediğine değinen Ferhatoğlu, “Dikkat edilmesi gereken birkaç nokta ile sağlıklı beslenmek her zaman mümkün. Su vücudumuzun kaynağıdır ve metabolizmamızdan cildimizin sağlıklı görünmesine kadar her şeyde rol oynar. Öncelikle hayatımızdan suyu eksik etmeyelim. Rafine şeker tüketiminden uzak duralım. Doymuş yağ miktarını mümkün olduğu kadar azaltalım. Yaşam tarzımıza uygun bir beslenme programı oluşturalım. Tuz tüketimine dikkat edelim. Lifli besinleri soframızdan eksik etmeyelim. Mevsim sebze ve meyve çeşitlerine yer verelim. Güne kahvaltı ile başlamak gücünüzü artırır. Sabah uyandıktan sonra en fazla bir veya iki saat sonra yapılan sağlıklı bir kahvaltı, gücünüzü artıracaktır.”

foca-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu